Boala arterială coronariană (BAC): Înțelege, Previne și Trăiește Sănătos

Când vine vorba de inimă, nu ne referim doar la emoții sau sentimente. Inima noastră, organul vital care ne susține viața, poate fi afectată de o serie de afecțiuni. Una dintre cele mai comune dintre acestea este Boala arterială coronariană (BAC). Dacă sunteți între 30 și 60 de ani, e momentul să aflați mai multe despre această afecțiune și cum să vă păstrați inima în formă optimă.

Ce este BAC?

BAC este o afecțiune în care arterele coronariene, vasele de sânge care aduc oxigen la mușchiul inimii, se îngustează sau se blochează. Cauza principală a acestui fenomen este ateroscleroza, adică acumularea de plăci grase pe pereții arterelor.

Istoricul și evoluția BAC

În ultimele decenii, BAC a devenit una dintre principalele cauze de deces la nivel global. Cu toate acestea, este interesant de observat că, cu secole în urmă, BAC era aproape necunoscută. Alimentația modernă, sedentarismul și stresul crescut au crescut incidența acestei boli.

Simptomele BAC

Majoritatea persoanelor cu BAC pot să nu prezinte simptome, în special în stadiile incipiente. Cu toate acestea, pe măsură ce boala progresează, simptomele devin mai evidente:

Durere sau disconfort în piept, cunoscută și sub denumirea de angină

Dificultăți respiratorii

Oboseală nejustificată

Palpitații sau ritm cardiac neregulat.

Prevenția – Inima ta merită să fie îngrijită

Alimentația sănătoasă: Includeți în dietă legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe.

Mișcarea: Practicați activități fizice cel puțin 30 de minute pe zi.

Evitarea fumatului: Fumatul crește semnificativ riscul de BAC.

Reducerea stresului: Încercați tehnici de relaxare precum yoga, meditația sau exercițiile de respirație.

Monitorizarea regulată: Verificați-vă tensiunea arterială, nivelul colesterolului și glicemia. O monitorizare adecvată poate preveni complicațiile.

Concluzie: Boala arterială coronariană poate fi serioasă, dar cu informație corectă și măsuri de prevenție adecvate, inima dumneavoastră poate rămâne sănătoasă pentru ani de zile. Dedică-ți timp să îngrijești de tine și de inima ta, și astfel, vei putea trăi o viață plină și activă, alături de cei dragi. Fii atent la semnele corpului tău și adoptă un stil de viață echilibrat. Cu inima sănătoasă, viața este cu adevărat frumoasă!

Articol preluat de pe Sănătate7.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *